Ten gevolge van een trauma (bijvoorbeeld verdraaiing van de knie tijdens landen na een opsprong) kan de voorste kruisband scheuren met instabiliteit als gevolg. Een scheur van de voorste kruisband is het meest voorkomende kniebandletsel.

Een VKB letsel komt vaak voor bij pivoterende sporten zoals voetbal , hockey , zaalsporten, tennis en skiën. Spontaan herstel van de kruisband vindt niet plaats en werk/hobby/sport bepaalt of de stabiliteit voldoende is of niet. Indien de stabiliteit onvoldoende is om goed te functioneren kan er een VKB reconstructie gedaan worden.

Reconstructie zorgt voor een goede stabiliteit en belastbaarheid zelfs op sportniveau. In Nederland wordt vaak voor de hamstringstechniek gekozen. Hierbij wordt een deel van de pees van de hamstring gebruikt om een nieuwe voorste kruisband te maken. Revalidatie vindt al plaats in de eerste week na de operatie.

De eerste 4 weken met behulp van krukken daarna hersteltraining zonder krukken mits goed looppatroon. De revalidatie kent 3 fasen en indien geen complicatie is de knie na 6- 8 maanden sport belastbaar.
Tussentijdse controles vinden plaats in het ziekenhuis en in de praktijk.